Werkzaamheden incassobureau

Bij een incassobureau werkt men met alle zaken op het gebied van (geld)vorderingen en het afhandelen van processen rondom nalatigheid. Een incassomedewerker behandelt dossiers en incasseert vorderingen, en is daarnaast verantwoordelijk voor het uitoefenen van de executiemaatregelen zoals aangegeven. Daarnaast kan men bij een incassobureau het debiteurenbeheer van een bedrijf of particulier op zich nemen, of cliënten adviseren over de te nemen vervolgstappen in een incassoprocedure. Op deze pagina vindt u meer informatie over de werkzaamheden en bevoegdheden van incassojuristen en de kosten die hieraan verbonden kunnen zijn. Daarnaast bieden wij u inzagen in het werk met een no cure no pay principe. Hebt u als zakelijk bedrijf of particulier interesse in de werkzaamheden van een incassobureau? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij zijn u graag van dienst.

werkzaamheden incassobureau

Welke bevoegdheden hebben incasso juristen?

Feitelijk gezien hebben medewerkers van een incassobureau niet veel meer bevoegdheden dan elk ander persoon. Wel staat vast dat een aanmaning van een incassobureau vaak meer effect heeft dan een standaard brief. Dit komt doordat het volgen van een officiële incassoprocedure wel kan leiden tot het in gebreke stellen van een debiteur, wat wettelijke gevolgen zoals een rechtszaak of een in beslag name door een deurwaarder (met meer bevoegdheden) tot gevolg kan hebben. Bevoegdheden die een incassobureau heeft:

  • Eén van de bevoegdheden die een incassobureau wel heeft is het verhogen van de achterstallige betaling met incassokosten. Dit om de kosten voor de werkzaamheden van de jurist niet volledig te verhalen op de gedupeerde.

No cure no pay principe

Tegenwoordig werken steeds meer incassobureaus op basis van een no cure no pay principe. Bent u van plan om een incassobureau in te schakelen, dan is het verstandig om te kijken naar welke werkzaamheden u van de medewerkers verwacht, en in hoeverre hier incassokosten en overige kosten bij komen kijken. Het kan namelijk voordelig zijn om van deze no cure no pay methode gebruik te maken. Wanneer men op basis van deze methode de werkzaamheden uitvoert, dan hoeft u pas voor de gemaakte kosten te betalen wanneer de klant in de gerechtelijke periode de betaling voldoet. U hoeft dus geen incassokosten te betalen voor de buitengerechtelijke procedure. Hoewel de voordelen van het no cure no pay principe hoog zijn, hoeft het niet altijd positief uit te pakken. Vraag daarom altijd bij het incassobureau naar de exacte kosten en de voorwaarden die aan werkzaamheden en bevoegdheden binnen deze methode verbonden zijn.

Zowel zakelijk als particulier

Door veel mensen wordt een incassobureau geassocieerd met het zakelijk terrein. Hoewel dit in negentig procent van de gevallen waar is, zijn er ook diverse werkzaamheden die zich afspelen op het particulier vlak. Bijvoorbeeld bij wanbetaling na verkoop op marktplaats of het niet verkrijgen van uw borg nadat u een huis of huurauto weer heeft opgeleverd. Waar een zakelijk bedrijf gemakkelijk medewerkers van een incassobureau zal inschakelen, is dit voor een particulier vaak lastiger. Toch kan ook voor een particulier, even snel als voor een zakelijk bedrijf een incassoprocedure worden opgestart. Door het inschakelen van een erkend incassobedrijf bent u ervan verzekerd dat u uw geld snel terugkrijgt.

incassobureau bevoegdheden

Incassobureau inschakelen?

Zoals gezegd kost het inschakelen van een incassobureau geld. In veel gevallen is het echter mogelijk uw debiteur voor de kosten op te laten draaien. Zo heeft u bijvoorbeeld het recht op een vergoeding van administratiekosten wanneer u zelf de aanmaningen hebt verstuurd. Daarnaast kunt u na inschakeling van het bureau de incassokosten (deels) verhalen op de schuldige. Het exacte bedrag dat van deze incassokosten vergoed dient te worden is afhankelijk van het factuurbedrag. Zo zijn de te verhalen incassokosten van een factuur rond de €250,- ongeveer €40,-, terwijl dit bij een bedrag rond de €5.000,- oploopt tot €600,- aan te vergoeden kosten. Wilt u meer weten? De aanbiedingen van incassobureaus vergelijken of een prijsindicatie ontvangen? Vul dan ons contactformulier in.